În 1975 a luat fiinţă actuala Staţiune Didactică Experimentală Craiova, având ca obiect de activitate instruirea practică a studenţilor, desfăşurarea activităţii de cercetare de către cadrele didactice şi implementarea rezultatelor cercetării în producţie. În perioada 1984-1990, prin decopertarea terenului, a fost construită Hruba, una dintre cele mai mari din ţară. Hruba este locul în care se maturează vinurile. Sortimentele de vinuri sunt ţinute în butoaie de stejar. Urmează al doilea subsol al construcţiei: vinoteca. Sala are ceva magic în ea. Aici, sticlele sunt aranjate pe rafturi, în poziţie orizontală. În fiecare an, după recoltare se stabilileşte un număr de sticle, care este adus pentru învechire. Rafturile sunt numerotate pe categorii. Cele mai vechi soiuri datează din 1970. În vinotecă se află 20 de mii de sticle, atât de vin, cât şi de distilate din piersici, dar şi din prune.
În cadrul Staţiunii Didactice Banu Mărăcine se află amplasate Vila Mircea şi Remiza, cunoscute în trecut sub numele Vilele Negrescu – fost primar al Craiovei, cel care a construit în mijlocul viilor un frumos castel, în onoarea fiului său, Mircea. Construcţia este realizată în frumosul stil brâncovenesc. Lângă castel a fost construită și o cochetă pivniţă pentru vinuri, iar deasupra acesteia, un impunător – prin măreţie şi frumuseţe – foişor, din care poţi admira întregul amfiteatru viticol Banu Mărăcine, care oferă Craiovei o frumuseţe aparte.
Plantația actuală a fost înființată în anul 2016 prin programul de restructurare / reconversie a sectorului viticol și face parte din Regiunea Viticolă Dealurile Munteniei și Olteniei, podgoria Dealurile Craiovei, centrul viticol Cârcea. Are coordonatele geografice 44°19′ latitudine nordică și 23°48′ longitudine estică și o altitudine față de nivelul mării cuprinsă între 176-190m.